magunkról/hangszereink

Sub Rosa

Húros tamburin — fadoboz, melyre húrok vannak felfeszítve. A játékos egy verővel üti a húrokat, így ritmust és alaphangokat is biztosít a szólóhangszereknek. (A mi példányunk egy basszusciterából lett átalakítva.) 

Rauschpfeife — duplanádas, 7+1 lyukú, szélsapkás fúvós hangszer. A zurna leszármazottja, a mai oboa egyik őse. Ázsiából került Európába.

Szimfónia — doboz alakú tekerő. A húrokat egy végtelenített vonó, azaz egy kerék szólaltatja meg, melyet a játékos a jobb kezével teker, míg a bal kezével dallamot játszik a billentyűkön.

Koboz perzsa eredetű, rövid nyakú, gömbölyű hasú pengetős hangszer, a lant közeli rokona. A moldvai csángók és a románok a mai napig használják.

 

Darbuka — arab eredetű, serleg alakú dob. Készülhet cserépből, fából vagy fémből. A játékos mindkét kezével játszik rajta. A membrán középen mély, a széleken pedig magasabb hangot ad ki.

Náker — övre szerelhető kettős dob, a mai üstdob őse. Verővel játszanak rajta. Az arab országokból Európába a keresztes háborúk során került.

Nagydob — dupla fenekű, kecskebőr membránú dob. A bőr feszességét kötelekkel lehet szabályozni. Verővel (vagy pálcával) játszanak rajta.

Középkori duda — börtömlő, egy burdon és egy 7+1 lyukú dallamsíppal. A dallamsípot a dupla nádsípon átáramló levegő szólaltatja meg, míg a burdonsípot egy egynyelves nád működteti.

Furulyák — a középkori furulyák sokfélék voltak, készülhettek csontból vagy fából, a lyukak száma, a méretük és a hangolás változó volt.

kezdőlap

műsoraink

magunkról

a zenekar

 a tagok

 fotók

videók

 hangszereink

fellépések

lemezek

letöltés

elérhetőség

linkek