magunkról/a zenekar

kezdőlap

műsoraink

magunkról

a zenekar

 a tagok

 fotók

videók

 hangszereink

fellépések

lemezek

letöltés

elérhetőség

linkek

Sub Rosa

A Sub Rosa 1999 áprilisában alakult Törökbálinton. Az együttes csupán alkalmi társulásnak indult és csak később – a munka sikerén felbuzdulva - vetődött fel az együttmaradás és a zenekarrá alakulás gondolata. A kezdeti korszak a középkor zenéjével és a régizenei hangszerekkel való ismerkedéssel, illetve a zenélésbe való beletanulással telt.

A Sub Rosa nem más, mint vándorzenészek csoportja, akik leálltak a piactéren szórakoztatni a népséget.

 

A történelmi rendezvények színes forgatagába a Szent Sebestyén Számszeríjász Társulat kísérőzenekaraként kerültünk. Ebben a miliőben lelt otthonra  Sub Rosa, ahol a többi középkort megidéző csapattal együtt (zászlóforgatók, táncosok, számszeríjászok, lovagok) talán sikerül egy kis szeletet idevarázsolnia a középkorból. Az együttes többek között fellépett a Savaria Történelmi Karneválon, a Művészetek Völgyében, szereplője volt az Egri, Diósgyőri, Cseszneki, Hollókői, Szigligeti várjátékoknak és sok más egyéb rendezvénynek az ország különböző pontjain. 

 

A Sub Rosa kezdetben reneszánsz zenét is játszott, de ma már kizárólag a középkor zenéjéből merítünk. Szerencsére a 13. századból bőségesen maradtak ránk ma is értelmezhető kották, melyek repertoárunk bővítésének izgalmas forrásai. Az általunk játszott darabok instrumentális feldolgozásai ezeknek a korabeli lejegyzéseknek. A középkorban a zenéből legtöbbször csak az énekszólamot jegyezték le, így minden, ami azon kívül megszólal a saját ízlésünk és elképzelésünk szüleménye. Bízunk benne, hogy a középkortól nem idegen módon nyúltunk hozzá a darabokhoz és a korabeli szerzőknek sem okoznánk csalódást, ha meghallanák szerzeményeiket a Sub Rosa előadásában.

 

Darabjainkat a középkorban használt hangszereken adjuk elő és mivel sok általunk látogatott történelmi rendezvény elengedhetetlen kelléke a korhű kosztüm, így elkészíttettük a 13. századi öltözködési stílusnak megfelelő fellépő ruhánkat is.

 

A zenekar neve egy latin kifejezés, melynek szó szerinti jelentése: „rózsa alatt”, átvitt értelemben pedig: „titokban”. A rózsa az ókorban a hallgatás, titoktartás jelképe volt és a „rózsa alatt” levő dolgok titkosak, bizalmasak voltak, melyekről csak kevesen tudhattak. A középkori zene a szélesebb rétegek által ma nem nagyon ismert, mondhatni: sub rosa rejtőzködik a legtöbb ember számára. Aki viszont felfedezi azt, ami a rózsa alatt van, bizonyosan valami szépre lel.

KÖZÉPKORI ZENE — A Sub Rosa régizenei együttes középkori, azon belül is legfőképpen 13. századi, európai hangszeres zenét játszik. A több száz éves darabokat a középkorban használt hangszereken, korabeli kosztümben szólaltatjuk meg, főleg történelmi tematikájú rendezvények alkalmával. Hangszeres műsorunk leginkább vásári hangulatba illő „középkori térzene”. A kifinomultabb, énekesek által életre keltett dalok előadására 2014-ben létrehoztuk a Rosa Gallica régizenei együttest.