magunkról/a tagok

Sub Rosa

Starzyński Zsolt - duda, schalmei, furulya

A Sub Rosa elődjében angol és ír népdalokat játszottam gitáron, és innen - a Pentangle és Steeleye Span vonalon - jutottam el a középkori zenéhez. A La Reverdie, Sequentia, Les Musiciens des Provance, Ensemble Oni Wytars és a Corvus Corax gyakorolták a legnagyobb hatást rám a középkori zenét játszó zenekarok közül. A 13. században összeállított Cantigas de Santa Maria dalgyűjtemény megismerése szintén fontos állomás volt.

A zenekar fellépései mellett az Álomzug társulásban a szintén törökbálinti Tóth Krisztina bábszínész előadásait kísérem középkori hangszereken. 2014-ben megalapítottam a Rosa Gallica régizenei együttest, mely középkori énekeket ad elő és melyben pszaltériumon játszom.

1975-ben születtem Budapesten. Törökbálinton élek és dolgozom angol nyelvtanárként. A zenélés iránt gimnazista koromban kezdtem érdeklődni. Egyetlen zenei képzésem két év szaxofontanulás volt, más hangszerekhez autodidakta módon közeledtem, illetve közeledek több-kevesebb sikerrel.

kezdőlap

műsoraink

magunkról

a zenekar

 a tagok

 fotók

videók

 hangszereink

fellépések

lemezek

letöltés

elérhetőség

linkek

Xandru Estevan (Kis Sándor)- naker, nagydob

Az egyetlen, ami minden kétséget kizáróan tudható róla, hogy valószínűleg asztúriai származású. Életrajza több kultúrtörténeti szakdolgozat témája, ennek ellenére a főbb momentumok továbbra is nemzetközi kutatócsoportok állandó vitatémái, így a teljes életút megismerésére még várni kell.   

UPDATE: Újabb kutatások minden kétséget kizáróan bebizonyították, hogy Sanyi mégiscsak Budapesten született, valószínűsíthető, hogy 1975-ben és szerteágazó zenei pályája két másik állandó zenekarhoz is köthető: a Bran-ban bodhran-on, míg a Fakutyában basszusgitáron játszik.

Kudász Ferenc - koboz, középkori lant

Budapesten született, 1976-ban. A Régizene-Rendőrség folyamatos megfigyelés alatt tartja, több kódexben is említik, hogy egy cisz moll-szűkített akkorddal való többrendbeli visszaélés miatt háromszáz évet ült kalodában. Az utóbbi kétszáz évben egy önvédelmi Esz-mollnak köszönhetően azonban

szabadlábon van. Totónak nincs könnyű élete, mert a Fakutya együttesben kobozzal elkövetett garázdaság miatt a Folk-Rendőrséggel is állandóan meggyűlik a baja….

UPDATE: Újabban a Régizenei Terrorelhárítási Központ látókörébe is bekerült.

 

 

1970-ben születtem. A fáma úgy tartja, hogy hét éves koromban én magam döntöttem el, hogy hegedülni akarok…. (a teljes biográfia Csaba honlapján itt olvasható)

 

 

 

 

 

 

Közreműködő zenész barátaink:

Gyulai Csaba — daf, nagydob, húros tamburin

Serxio de la Ossa — koboz, középkori lant

Serxio a Cantigák hazájából, Galíciából származik, magyar feleségével és gyermekével Budapesten él és sok mindennel foglalkozik: galegó népdalok lejegyzésével és azok dokumentálásával, a galíciai népzene népszerűsítésével, közben magyar irodalmat

fordít galegóra és zenét tanít Kecskeméten. Serxio gitárművész, de ismerője, rajongója a magyar népzenének és néptáncnak is.